gdzie ubezpieczyć auto?

Zwiń
X

• Filtr
  • Czas
  • Pokaż
Wyczyść wszystko
new posts
  • AndiT
    Rider
    • 2008
    • 332

Zamieszczone przez Jark7
    Zamieszczone przez jerzyk1118
    co o tym myślicie?
    Co jest warte dane towarzystwo ubezpieczeniowe wychodzi dopiero przy likwidacji szkody.
    Jak mówili przedmówcy najlepiej przed zakupem dokładnie poczytać OWU, żeby się potem nie obudzić z ręką w nocniku.
    Pozdrawiam
    Biorac pod uwage wszystkie wykluczenia, co byscie polecili.
    Moze jest tu ktos pracujacy w salonie lub warsztacie i moze powiedziec w jakich T.U. szkody sa realizowane w miare szybko, i bezproblemowo.
    Ja jak mialem stluczke kiedys, to jak powidzialem ze wyplata bedzie szla z T.U. Unica, to warsztat od razu powiedzial, ze beda problemy i zabierze sie za naprawe jak bedzie juz decyzja w mojej sprawie.
    M47N2

Komentarz

• alek_lc
      Classic
      • 2007
      • 13

Biorac pod uwage wszystkie wykluczenia, co byscie polecili.
      [/quote]

Dla nowego (do 4 lat) samochodu albo w leasingu -> WARTA AC Komfort. Drogo, ale b.dobre warunki
      Dla auta 4-8 lat: PZU, Hestia, INTERRISK, (dla tych 3 wariant Warsztat), Allianz, PTU (ale bez potrącenia amortyzacji)
      Dla auta starszego niż 8 lat: Warta AC Standart. Na pewno nie Hestia (nie płacą VATu, a kosztorysy są ewidentnie zaniżone), nie INTERRISK (nie płacą VATu, a kosztorysy są ewidentnie zaniżone - chyba że wariant warsztat, moze byc drogo).
      O UNIQA są zdania mocno podzielone.

Komentarz

• bzik13
        Rider
        • 2009
        • 514

Zamieszczone przez granacik
        PZU odstawiam na bok ze względu na wysoką cenę, Wartę dyskwalifikuje zła opinia, którą powtórzyło mi 2 znajomych i sam również parę razy czytałem opinie typu "jak najdalej od Warty"
        Potwierdzam z autopsji, niestety. 3,5 miesiąca walki o odszkodowanie. Tak więc Warta nie, nie i jeszcze raz nie! Mój przypadek nie jest odosobniony.

Przed ubezpieczeniem obecnego samochodu dosyć długo szukałem i w konsekwencji wybrałem Hestie. Nie są może super tani jak ubezpieczyciele direct ale warto. Z wieloletniego doświadczenie wiem, że nie wolno skupiać się tylko i wyłącznie na cenie ubezpieczenia (no chyba że jest to tylko OC). Ostatnio w salonie Skody polecali trzech ubezpieczycieli: Hestia (rozliczenie bezgotówkowe, w pakiecie w przypadku szkody liczą bez udziału własnego) oraz PZU i Allianz. W każdym bądź razie przed podpisaniem umowy ubezpieczeniowej wziąć proszę sobie OWU do domu i dokładnie przeczytać (udział własny, itd., itp.)
        Mój liftback scout

Komentarz

• MrSpike
          Rider
          • 2008
          • 295

ja zostaje w LibertyDirect.

po skubnieciu auta wyplacili szybko i bezproblemowo. pelen pakiet (OC/AC/NWW/Assistance) na rs z 2003 to okolice 1600zl w moim przypadku (60/60).
          http://dobryprojekt.org

stage 1 - 250 / 370
          stage 2 - 287 / 394

Komentarz

• cartel1
            Ambiente
            • 2007
            • 249

Odnośnie Link4... w zeszłym roku ojcu w dupe zafirki wjechał koleś golfem... uszkodzenie tylko zderzaka lekko kosmetyczne, prawie niewidoczne. Z OC sprawcy wypłacono 1700 zł bardzo szybko
            [center:a5df0a9dad]

[/center:a5df0a9dad]

Komentarz

• michal@gdynia
              Classic
              • 2009
              • 39

Panowie,

Ja swoje dwa auta ubezpieczam w mbanku. Z ofert, które porównywałem to właśnie mbank miał (może jeszcze ma) najtańsze ubezpieczenia. Ja na jednym aucie mam tylko OC a na drugim OC+AC+NW. Nie muszę pamiętać o opłacie składki (mozna nawet miesięcznie płacić składkę). Około 6-ciu tygodni przed zakończeniem okresu ubezpieczenia mbank przysyła Ci maila z przypomnieniem. W przypadku mojego ubezpieczenia szkody realizuje Hestia.

Pozdrawiam

Komentarz

• toocool
                Rider
                • 2008
                • 303
                • Octavia IV combi (NX5)

Jakie opinie o Benefia? Cenowo full opcja wychodzi mi 3 x taniej (a nawet nieco więcej niż 3 x) niż najdroższa oferta z porównywanych.
                Jestem wdzięczny - wdzięczność i podziękowania w sieci - za co być wdzięcznym

Komentarz

• Marx
                  Elegance
                  • 2009
                  • 865

michal@gdynia, tylko zwroc uwage ze jak autko przekroczy 10 lat to AC nie dostaniesz.
                  Benefie mialem i stluczki parkingowe tez likwidowalem z AC, zadnych problemow. Podejrzewam ze moga sie zaczac dopiero przy wiekszych szkodach.

Komentarz

• piernik
                    Elegance
                    S_OCP Member
                    • 2007
                    • 975
                    • Octavia II combi (1Z5)
                    • BSE 1.6 MPI 102 KM

Ostatnio wykupiłem OC w Benefii w bardzo dobrych pieniądzach , jednak przy AC trochę bym się zastanawiał.

Komentarz

• toocool
                      Rider
                      • 2008
                      • 303
                      • Octavia IV combi (NX5)

Zamieszczone przez piernik
                      jednak przy AC trochę bym się zastanawiał.
                      Ale trochę więcej detali. Podobno mają podpisane umowy z ASO Skoda...

Komentarz

• ufo
                        L&K
                        • 2008
                        • 1475
                        • Octavia III combi (5E5)
                        • CKFC 2.0 TDI CR 150 KM

ja proponuje HESTIĘ, na dzień dobry dają 20% zniżki. a najlepiej wziąć cały pakiet, HESTIA 7 się to nazywa czy coś, w tym jest mieszkanie i auto i jeszcze taniej. :wink:

Komentarz

• toocool
                          Rider
                          • 2008
                          • 303
                          • Octavia IV combi (NX5)

ufo, jeśłi chodzi o kasę, to wszystko zależy od specyficznych danych Ciebie i auta. W Hestii dostałem propozycję na 4700zł, w Benefii na 1500zł przy tych samych warunkach. Dlatego moje pytanie jest raczej w kontekście obsługi po zawarciu umowy a nie ceny. Jak pisałem, cena to bardzo indywidualna rzecz.

Komentarz

• Bialy
                            Rider
                            • 2009
                            • 306

AXA - OC + AC + NW kierowcy i pasażerów 916zł. to jedyne towarzystwo, które nie potraktowało mnie wysoką ceną ze względu na zwyżkę za wiek. Auto rejestrowane z tatą z max zniżkami.

Jakby ktoś chciał mogę podesłać OWU bo mam w pdf, ale na stronie AXA chyba też są. W każdym razie przeczytałem 2x i nie dopatrzyłem się niczego podejrzanego.

Komentarz

• strazakp
                              Elegance
                              • 2008
                              • 819
                              • Octavia II (1Z3)
                              • CAXA 1.4 TSI 122 KM

mam zamiar wykupić samo AC bo OC już mam w Allianz Direct (najtaniej) i też nie wiem gdzie...nie mogę się zdecydować. Jeżeli chodzi o AC to głównie chodzi mi o wariant kradzieżowy i możliwość nabywania zniżek by kiedyś nie płacić mega składek jak będzie lepsze auto.
                              Będzie to moje pierwsze AC (brak zniżek).
                              Mam dwie lub trzy oferty za ok 500-650zł/rok z firm takich jak: Hestia, InterRisk, PZU (mini casco 330zł). Później (u innych) jest już kwota powyżej 1000zł.
                              strazakp

Była O1 1.9 tdi 110KM ASV 2001r. - służyła mi dzielnie 6 lat.
                              Jest O2 1.4 tsi, 156KM/260Nm (podobno), CAXA, 2009r.

Komentarz

• jerzyk1118
                                Classic
                                • 2009
                                • 9

Ja ubezpieczam w directcie, biorę samo oc więc kryterium wyboru była tylko cena. Wiem jeżeli brałbym AC to tam też bym się skusił (link4) czytałem sobie OWU, a myślę, że przy ubezpieczaniu to podstawa. No więc czytałem wyłączenia AC i w sumie takie jakie są to mi odpowiadają, w końcu nie wyprzedzam na podwójnej ciągłej nigdy wiec nie potrzebuje od czegoś takiego wyłączenia

Komentarz

• marlej108
                                  RS
                                  S_OCP Member
                                  • 2006
                                  • 4976
                                  • Octavia III (5E3)
                                  • CJZB 1.2 TSI 86 KM

ja odradzam i NIE POLECAM firmy Generalli.

mialem bardzo niemila z nimi sytuacje (jesli znajde czas to opisze te sprawe na forum bo to niesamowite jak chcieli mnie orżnąć...) - i dlatego od teraz kazdemu ich odradzam.

po prostu robili wszystko zeby nie zrealizowac polisy AC.... (np. podawali kwoty bez vat nie zaznaczajac tego, itp.)

nie wiem czy tak generalli dziala wszedzie, ale w 3miescie cos fatalnego.
                                  http://forum.octaviaclub.pl/forum/mo...erwone-skodari
                                  Spalanie - Motostat.pl

Komentarz

• Almanis
                                    Ambiente
                                    • 2007
                                    • 123
                                    • Octavia II (1Z3)
                                    • AGR 1.9 TDI VP 90 KM
                                    • CFHC 2.0 TDI CR 140 KM

Uwaga na internetowych ubezpieczycieli

Po przygodach z Liberty Direct tj. brak odpowiedzi na telefony i listy polecone, szarpanie się miesiącami i zwroty nadpłaconych składach po roku bez odsetek, wróciłem do tradycyjnego ubezpieczyciela.
                                    O1 1,9 TDI AGR
                                    O2 2,0 TDI CFHC

Sznaucerki są moją pasją www.almanis.pl

Komentarz

• Marx
                                      Elegance
                                      • 2009
                                      • 865

z tym VAT to jak ktos nie wie to wszystkie firmy leca w balona. Wyplacaja kwote bez VAT i tzreba sie upominac.

Komentarz

• jerzyk1118
                                        Classic
                                        • 2009
                                        • 9

Towarzystwo ubezpieczeniowe ma 30 dni od zgłoszenia szkody na wypłacenie sumy odszkodowania. Po tym czasie ustawowo powinny być naliczane odsetki za zwłokę, ale wiadomo jak to jest.... Ja mam oc+ac w linku i mam nadzieje że nigdy nie bede musiał go używac.

Komentarz

• rrysio
                                          Rider
                                          S_OCP Member
                                          • 2007
                                          • 493

Radzę zwrócić uwagę na wycenę wartości samochodu do AC w Link4. W moim przypadku rok temu i teraz zaniżali wartość auta o ponad 10 tys. w stosunku do innych ubezpieczycieli :shock:
                                          Co ciekawe to składki od tak rażąco zaniżonej wartości wcale nie są niższe niż u innych ubezpieczycieli

Komentarz

• jerzyk1118
                                            Classic
                                            • 2009
                                            • 9

A jesteś pewien tego, że podałeś wszystkie dane swojego auta prawidłowo. Wyliczałeś przez Internet czy telefon? Bo ja najpierw użyłem ich kalkulatora a potem do mnie oddzwonili i jeszcze przez telefon potwierdzali parametry auta, wartości moim zdaniem nie zaniżyli w każdym razie się zgodziłem na taką jaką podali. Ale bardziej przy wyliczaniu wartości auta przy oplacaniu składki, powinno się zwracac uwage na wycene wartości auta w razie kolizji bo to od tej wartości uzależniona jest wysokość ubezpieczenia.

Komentarz

• rrysio
                                              Rider
                                              S_OCP Member
                                              • 2007
                                              • 493

A jesteś pewien tego, że podałeś wszystkie dane swojego auta prawidłowo.
                                              Tak jestem całkowicie pewien Zresztą czy sądzisz, że dwuletnia OII jest warta 33 600? Ta sama sytuacja zresztą była teraz i rok temu. Co ciekawe link4 teoretycznie używa tego samego katalogu co inni ubezpieczyciele
                                              Zamieszczone przez jerzyk1118
                                              Ale bardziej przy wyliczaniu wartości auta przy oplacaniu składki, powinno się zwracac uwage na wycene wartości auta w razie kolizji bo to od tej wartości uzależniona jest wysokość ubezpieczenia.
                                              Powinno się zwracać uwagę na obie rzeczy - w razie kradzieży lub szkody całkowitej wypłacą Ci maksymalnie kwotę uwidocznioną na polisie.

Komentarz

• toocool
                                                Rider
                                                • 2008
                                                • 303
                                                • Octavia IV combi (NX5)

Mi w PZU zaproponowano wartość auta w wysokości tylko 700 zł niższej niż rok wcześniej (a kupowałem w ASO po cenie i tak nieco wyższej niż podobne oferty)! Octavia jednak trzyma cenę!

Komentarz

• pablo32
                                                  Classic
                                                  • 2008
                                                  • 18

Zamieszczone przez toocool
                                                  Mi w PZU zaproponowano wartość auta w wysokości tylko 700 zł niższej niż rok wcześniej (a kupowałem w ASO po cenie i tak nieco wyższej niż podobne oferty)! Octavia jednak trzyma cenę!
                                                  Trzyma cenę? Chyba tylko dla celów określenia wysokości składki. A jak przyjdzie co do czego - szkoda - to ci policzą inaczej i sobie potem walcz! Nie od dziś wiadomo że to niemożliwe- mi wycenili auto po roku uzywania i przejechaniu 37 tys. na 58.700, a samochód kupiłem za 65.200. Wszystkie statystyki wskazują na to, że auto najwięcej traci na wartości w pierwszym roku od kupna jako nowe. Nie wiem skąd oni biorą te bzdurne wyliczenia!

Komentarz

• toocool
                                                    Rider
                                                    • 2008
                                                    • 303
                                                    • Octavia IV combi (NX5)

pablo32, ale jeśli masz wartość w umowie i auto skroją, bądź masz szkodę całkowitą to dostajesz tyle ile jest napisane. W końcu masz papier. 10% z sugerowanej ceny auta możesz zawsze zdjąć bez podawania przyczyny.

Komentarz

Pracuję...